MEDIJI MOGU BITI I DOBRI I LOŠI 

Autor: Adin Šabić

Medijska pismenost ne uči da mrzite medije i medijske profesionalce i profesionalke, već vas osposobljava da u gomili medijskih sadržaja na osnovu kritičkog i analitičkog pristupa pronađete istinite i tačne informacije, na osnovu kojih ćete kreirati vaše stavove o društvenim zbivanjima. 

Zahvaljujući medijskoj pismenosti lakše ćete prepoznati profesionalne i neprofesionalne medije. Neprofesionalni mediji u svom radu su u potpunosti izbrisali koncept javnog dobra. Takvi mediji gaze preko mrtvih kako bi se što bolje pozicionirali na listi najčitanijih medija. Sadržaji koje plasiraju mogu biti neprovjereni, netačni i kreirani iz zle namjere. 

Na klikbejt informacijama zarađuju ogroman novac, a često su u funkciji politike, tako da njihov opstanak se rijetko dovodi u pitanje. Skloni su cenzuri, ali više autocenzuri. S druge strane profesionalni mediji imaju etičan pristup zasnovan na javnom dobru. Informacije koje predstavljaju javnosti bazirane su na objektivnosti, tačnosti i istinitosti. Ovakvi mediji su nezavisni, teško opstaju, i ima ih jako malo u Bosni i Hercegovini, generalno na Zapadnom Balkanu. 

S obzirom na njihovu autonomiju, isključenost političkih i drugih utjecaja, često su dovedeni na rub egzistencije. Pratitelji i pratiteljice medija, bilo da je riječ o tradicionalnim ili online medijima, trebaju da naprave jasnu distinkciju između „dobrih“ i „loših“ medija, te da jačajući i razvijajući svoje vještine prepoznaju gdje mogu dobiti kvalitetne vijesti, čiji će izvori biti relevantni, a koje će obuhvatiti više uglova priče. 

Medijske organizacije su posrednici između javnosti i društvenih, političkih, religijskih, kulturnih i mnogih drugih zbivanja, te su stoga iznimno važan izvor informacija. Osim te informativne funkcije koju mediji imaju, postoje i druge funkcije kao što su edukacija, socijalizacija, zabava… Neosporivo je da su mediji dio naših života na mnogo načina i da ih svih pratimo i koristimo. Možda ne pratimo politička zbivanja, ali pratimo sport, modu, tehnologiju, imamo društvene mreže, pretražujemo historijske ili geografske podatke, istražujemo piramide ili svemir…s druge strane koristimo ih kao sredstvo komunikacije s prijateljima ili porodicom…U svim tim pothvatima mediji mogu biti izuzetni saveznici. 

Mediji su ogroman prostor za učenje o drugima i sebi, za upoznavanje različitih kultura, običaja i tradicija. A kada promatramo stvari iz tog ugla shvaćamo da praćenje medija ima brojne benefite. Suština je samo kako se pozicioniraju interesi, te koliko ste sposobni\obučeni i naučeni da prepoznate senzacionalističke i lažne informacije koje mobiliziraju javni prostor. 

U suštini, bitno je da shvatite da vi možete biti ti i te koji će kontrolirati situaciju. Barem je danas to lako, ako ne želite da slušate neku radio stanicu promijenite drugu, ako vas pak sve nerviraju, ubacite si USB sa snimljenom muzikom i uživajte. Također, ako ne želite da gledate neki TV kanal, uzmite si daljinski upravljač i riješite problem. U svijetu interneta, decentraliziranog medija, sami odlučujete što želite pratiti. Suština je zapravo da bez medija danas ne možemo, ali ono što možemo jeste prepoznavati loše i pozitivne efekte, te shodno tome se usredotočiti isključivo na pozitivno što možemo dobiti korištenjem medija, a o negativom znati dovoljno da se zaštitimo.

I na kraju propitujte i često propitujte. Istražite ko vam prenosi bitne informacije, ko su medijski sugovornici, jesu li relevantni, kakva je medijska organizacija, je li objektivna, ko je vlasnik, kakva je politika.